Meteen naar de inhoud

Wist je dit al over verzorgingsproducten?

  • Heel veel verzorgingsproducten die te verkrijgen zijn in de supermarkt en bij de drogist zoals o.a. dagcrèmes, body lotions, ook de blauwe pot van Nivea , babyoliës(!) … producten zijn op basis van minerale oliën en petroleum derivaten?

– Ja en? Ik gebruik al jaren mijn dagcrème van merk X. En wat heb ik een zacht huidje. Waarom zou ik mij zorgen maken…

Alle ingrediënten op basis van aardolie die verwerkt zijn in cosmetica zijn afvalstoffen van de olie- en benzine industrie. Het zijn verzadigde vetten (parafine) die een laagje gaan leggen over je huid, hierdoor heb je het gevoel dat je huid zeer zacht aan voelt. Deze producten zijn alles behalve verzorgend voor je huid. Ze verstikken je huid! De poriën verstoppen, de huid kan niet meer ademen en afvalstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd. Petroleum derivaten en minerale oliën drogen je huid ook uit!

– Allemaal goed en wel, maar ik heb al zoveel andere crèmes gebruikt en die van (het merk x) is het enige die ik kan “verdragen”…

Al deze chemische stoffen leiden tot huidirritaties, allergieën, puistjes, vroegtijdige huidveroudering (dit is net wat we niet willen!). Doordat ze ook je huid uitdrogen, heeft je huid chronisch vocht tekort. Een onevenwichtige vochtbalans in de huid zorgt ervoor dat ze sneller is geïrriteerd en minder invloeden van buitenaf kan verdragen (zoals bv werkstoffen in andere producten). Bovendien ontstaat door het gebruik van producten op basis van minerale oliën en petroleum derivaten een paraffineverslaving. Je huid is verslaaft aan de chemische ingrediënten! Ze maakt geen huidvetten meer aan en gaat onprettig en droog aanvoelen op het moment dat je stopt met het gebruik van deze producten Daardoor ontstaat de indruk dat je enkel maar dat product kan “verdragen”. Het duurt minstens een maand om van een paraffineverslaving af te komen! Je huidje moet herstellen en wennen aan goede verzorgingsproducten.

– Pff amai! Als dat allemaal zo schadelijk is waarom gebruiken ze dat dan?

Er zijn verschillende redenen voor het toevoegen van aardolie ingrediënten aan huidverzorgingsproducten en cosmetica:
1. 1 ze maken je crème/ lotion aangenaam smeuïg en goed smeerbaar.
2. 2 Ook hebben deze producten een sterk antibacteriële werking waardoor het product langer bewaart;
3. 3 Dit zal wel de belangrijkste reden zijn! Het is goedkoop voor de producent! Voor hem is het de bedoeling zoveel mogelijk winst te maken.

Kortom:
Producten op basis van aardolie derivaten dragen niets bij aan de gezondheid van de huid! Integendeel, ze verstikken de huid, geven huidirritaties, roodheden, acné, allergische reacties,…
(In slechts enkele situaties hebben ze wel hun nut zoals bv brandwonden. Doordat de huid wordt afgesloten, is ze beschermt.)
Huid is de grootste orgaan van het lichaam (gemiddelde totale oppervlakte van 1.7m²) draag er daarom op een verstandige manier zorg voor!
Investeer in uw huid! → Koop altijd instituut merken en geen producten op basis van aardolie derivaten!

Minerale oliën en petroleum derivaten worden vaak vermeld als: petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.